zondag 10 april 2011

Gevulde portobello met pit

Gisteren was een prachtige dag om buiten te lunchen. Ik besloot wat diverse hapjes te maken waaronder een gevulde portobello. Al eerder plaatste ik een recept voor zo'n gevulde reuze champignon, maar dit is dus weer een andere variant die ook erg lekker is! Leuk als voor- of bijgerecht!

Wat heb je nodig: Portobello's (een per persoon), bosui, rode peper, cherry tomaatjes, knoflook, basilicum, (buffel)mozzarella, peper uit de molen, olijfolie.



Bereiding: Hol de portobello's voorzichtig uit (je wilt geen gat waardoor de vulling eruit loopt) met een lepeltje en doe deze uitgeschepte inhoud in een bakje. Voeg aan deze stukjes portobello wat bosui in ringetjes, fijn gesneden rode peper en peper uit de molen toe. Pel een teen knoflook en verwarm wat olijfolie in een koekepan. Pers de knoflookteen uit boven de pan en fruit even aan. Voeg vervolgens het mengsel van paddestoel, bosui en peper toe, roer goed door en laat het geheel al roerende een klein beetje gaar worden. Doe dit niet te lang want het mengsel gaat ook nog in de oven. Vul de uitgeholde portobello's met het mengsel en snijd wat cherry tomaatjes in plakjes. Leg deze plakjes er bovenop en was wat basilicumblaadjes af. Dep droog met keukenpapier en verdeel deze ook over de paddestoelen (houd een paar blaadjes over voor de garnering).

Snijd vervolgens nog een bol mozzarella in plakjes en leg deze er als bovenste laag op. Strooi er vervolgens wat gemalen peper uit de molen overheen en smeer de bovenkant en de randen van de portobello in met een klein beetje olijfolie. Vet vervolgens een ovenschaal in met een beetje olijfolie en zet deze schaal met de portobello's in de oven op 200 graden. Houd het geheel vervolgens in de gaten (het verschilt per oven hoe lang het duurt voordat ze klaar zijn). Als de mozzarella goed gesmolten is kun je even kijken of het geheel goed gaar en warm is. Zijn ze klaar om opgegeten te worden? Versier ze voor het opdienen met een of twee basilicumblaadjes. Eet smakelijk!

zondag 6 maart 2011

Cheesecake met frambozen en bastogne bodem



Ik ben gek op cheesecake, en ik vind het dan ook erg leuk (en lekker) om er zo af en toe eentje zelf te maken. Een naturel cheesecake (om het zo maar even te noemen want door de cheese zit geen fruit of iets dergelijks) met een topping van frambozen is mijn favoriet. Hieronder vind je het recept van deze overheerlijke taart!

Wat heb je nodig: 6 pakjes Monchou (of andere roomkaas), 1 zakje vanillesuiker, 3 eieren
1 bak Bastogne koek, 20 gram bloem, 170 gram suiker, 75 gram Blue Band margarine
250 gram (meer kan ook) frambozen (ingevroren frambozen werken prima en zijn een stuk goedkoper). Verder heb je een taartvorm nodig en een keukenmachine of mixer.

Bereiding: Vet de taartvorm in met een beetje boter. Verkruimel alle Bastogne koeken (dit gaat het handigst met een keukenmachine) en doe deze in een bak. Neem 75 gram Blue Band margarine en smelt deze in een bakje in de magnetron. Giet de gesmolten boter vervolgens door de kruimels heen en roer goed. Als je goed gemengd hebt, doe je de kruimels in de taartvorm en verdeel je ze goed over de bodem. Wel even goed aanduwen!

Verwarm de oven nu voor op 130 graden. Heb je een gewone mixer, neem dan een ruime bak om in te mixen. Heb je een keukenmachine met mixfunctie gebruik dan de bijbehorende bak.

Doe de pakjes Monchou samen met de vanillesuiker, bloem en gewone suiker in de kom en mix alles goed door elkaar heen terwijl je ook de 3 eieren toevoegt. Mix een paar minuten goed zodat er een gladde massa ontstaat. Giet dit mengsel vervolgens in de vorm (op de Bastogne bodem dus) en strijk glad met een spatel.

Dan kan de taart in de oven. 60 minuten op 130 graden. Kijk na 45 min wel even of alles goed gaat en je taart niet donkerbruin/zwart wordt, want sommige ovens worden net iets warmer.

Als je cheesecake klaar is kun je hem af laten koelen. Als ie genoeg is afgekoeld zet hem dan in de koelkast zodat ie lekker koud kan worden. Haal de frambozen uit de vriezer en verdeel deze over de cheesecake. Laat hem een uurtje op kamertemperatuur staan zodat de frambozen kunnen ontdooien. Eet smakelijk!

donderdag 3 maart 2011

Scrambled eggs met tomaat, ui en bladpeterselie



Zo nu en dan kan op zondagochtend heel erg uitkijken naar scrambled eggs. Niet de simpele variant bestaande uit alleen eieren met melk, maar een iets uitgebreidere versie met bladpeterselie, tomaat en ui. Heerlijk als ontbijt, als onderdeel van een brunch of als lunchgerecht. Ik eet het meestal op een vers afgebakken bruin pistoletje maar op een bruine boterham of zonder brood is het ook erg lekker.

Wat heb je nodig: eieren, melk, zout, peper, bladpeterselie (je zou deze ook kunnen vervangen door wat verse bieslook of een bosuitje) een grote ui en een stuk of 2 a 3 tomaten (hangt een beetje af van voor hoeveel personen je het gaat maken). Zoals je ziet staan er geen hoeveelheden bij. Dit komt omdat ik het vaak een beetje gok en op het oog doe. Iedereen die het werken zonder exacte hoeveelheden niet zo prettig vindt, kan van mij aannemen dat het hierbij echt gemakkelijk kan want er kan niets fout gaan.

Bereiding: mix de eieren met een beetje melk (niet teveel maar erg mag best wat melk bij). Roer deze twee ingredienten goed door elkaar in een kom en zet even weg. Was de tomaten en de bladpeterselie en snijd de tomaten in blokjes en hak de peterselie fijn. Snijd vervolgens de ui in blokjes en verwarm wat olijfolie of boter in een koekenpan. Als de olie/boter warm genoeg is gooi de uitjes erin en roer je deze even vluchtig om totdat ze een beetje fruitig zijn. Voeg vervolgens het mengsel van de eieren en de melk toe en begin direct met roeren zodat het losse stukken worden en het geheel niet aan de pan vastzit. Zorg ervoor dat je stopt als het er zo uit ziet als je gewend bent (meestal ga ik iets langer door want ik vind het lekker als het ei iets meer doorgebakken is (hierdoor is het minder zacht, donkerder van kleur en worden de stukjes kleiner). Voeg vervolgens de blokjes tomaat toe totdat deze opgewarmd zijn en daarna de bladpeterselie. Bestrooi het geheel met peper en zout naar smaak en je scrambled eggs zijn klaar om opgegeten te worden!

zondag 27 februari 2011

Tritt, Marokkaanse roti



Een vriendin vertelde me gisteren dat ze deze week een ontzettend lekker gerecht had klaargemaakt: Tritt. Bij mij ging er geen belletje rinkelen en ik vroeg wat 'Tritt' dan precies was. Ze vertelde me dat het een gerecht is uit de Arabische keuken, een soort Marokkaanse versie van roti. Ik heb het zelf niet geproefd maar toen ze het woord 'roti' liet vallen, wist ik een ding zeker: dit moet heerlijk zijn (ik ben gek op roti!). Bovendien heeft zij natuurlijk wel geproefd en was ze er heel enthousiast over. Kortom: dit moet wel een gerecht zijn om van te smullen. Hierboven kun je zien hoe het er ongeveer uit ziet en voor het recept verwijs ik je door naar haar blog waar je de ingredienten en de bereidingswijze vindt.

zaterdag 26 februari 2011

Ciabatta met rivierkreeftjes



Natuurlijk moet je van rivierkreeftjes houden, maar als dat het geval is dan vind je dat zeker weten een goddelijk broodje! Ik eet ‘m wel eens in een lunchtentje, en omdat ie zo lekker is besloot ik om 'm thuis na te maken. Nou dat is gelukt (het is ook niet moeilijk hoor) en daarom deel ik ‘m graag met andere liefhebbers van lekkere broodjes! Hierbij dus het recept van mijn eigen versie.

Wat heb je nodig: een of meer vierkante ciabatta broodjes om af te bakken (die van supermarkt Deen zijn erg lekker!), rivierkreeftjes, tuinkers, een basilicumplant, mayonaise, mosterd, knoflook, zout, peper en een keukenmachine (voor de verse basilicummayonaise).


Bereiding: Verwarm de oven voor zoals beschreven staat op de verpakking van de ciabatta's en ga ondertussen aan de slag met de basilicummayonaise (deze kun je ook al van tevoren maken en in de koelkast zetten). Pluk de basilicumplant zo goed als kaal, was de basilicumblaadjes en dep ze droog met keukenpapier. Haal de keukenmachine tevoorschijn en vul deze met wat mayonaise (voor twee broodjes heb je genoeg aan 2,5 eetlepel), een eetlepel mosterd, wat zout en peper, een fijn geperst teentje knoflook (mocht je echt niet van knoflook houden dan kun je dit weglaten) en de blaadjes basilicum. Zet de machine eventjes aan en je zult zien dat alles al heel snel een mooi mengsel wordt.


Doe nu de broodjes in de oven (op de verpakking staat hoeveel minuten, dit verschilt per merk) en haal de rivierkreeftjes en de tuinkers uit de koelkast. Was de tuinkers indien nodig en wacht tot de broodjes klaar zijn. Laat de broodjes vervolgens eerst even afkoelen zodat ze lauw of koud zijn (anders wordt het een kleffe boel) en snijd ze open. Smeer in met een laag van je verse basilicummayonaise en roer in een bakje de overige basilicummayonaise door de rivierkreeftjes heen. Beleg de broodjes met flink wat kreeftjes en doe er nog wat peper overheen. Knip er vervolgens flink wat tuinkers overheen, doe de broodjes dicht en smullen maar! Eet smakelijk!

dinsdag 22 februari 2011

Ciabatta tosti met geitenkaas



De ciabatta tosti met geitenkaas is een van mijn favoriete broodjes. De traditionele combinatie van geitenkaas met honing, walnoten en thijm is er een waar ik maar al te graag van smul. Door een ciabatta broodje te gebruiken in plaats van gewone boterhammen geef je er net even een andere twist aan.

Wat heb je nodig: een vierkant ciabatta broodje, 2 plakjes geitenkaas (verkrijgbaar in de supermarkt), verse takjes thijm, walnoten (fijngehakt, dit kun je ook zelf doen), peper en natuurlijk honing.

Bereiding: lees op de vepakking van de ciabatta hoe lang deze in de oven moet en halveer deze tijd (hij moet namelijk nog niet doorbakken zijn omdat ie ook nog onder het tosti-apparaat gaat). Verwarm de oven voor en hak ondertussen de walnoten fijn (mocht dat nog niet het geval zijn). Haal twee plakjes geitenkaas uit de verpakking en pak de peper, de thijm en de honing. Doe je broodje in de oven en zorg ervoor dat je tosti-apparaat alvast opwarmt. Nadat de halve afbaktijd van de ciabatta is verstreken haal je ‘m eruit en snijd je ‘m voorzichtig (hij is erg warm en scheur snel stuk) open.

Laat eventjes afkoelen en leg de plakjes geitenkaas erop. Leg daar vervolgens de gehakte walnoten en de thijm op (niet de hele takjes, rits er wat van af). Vervolgens met wat peper bestrooien en er wat honing overheen gieten en je broodje kan in het tosti-apparaat. Kijk binnen twee minuten even hoe het gaat want hij is erg snel klaar!
Als ie er goed uitziet kun je ‘m eruit halen. Je kunt eventueel nog wat extra honing op je bord doen waar je ‘m lekker kunt indopen. Eet smakelijk!

Cupcake Berlin



Word jij ook zo blij van cupcakes? Dan mag je tijdens een bezoek aan Berlijn Cupcake Berlin echt niet missen! Ik ben er geweest en nu ik het er over heb loopt het water me alweer in de mond. Het is een klein tentje met een groot assortiment en echt een waar paradijsje voor cupcake liefhebbers. Na een flinke stadswandeling neem je plaats aan een van de kleine tafeltjes en geniet je van een heerlijke kop koffie -ik had een soja latte- of thee (veel keuze!) en zo'n verrukkelijke cupcake. Houd er wel rekening mee dat kiezen moeilijk wordt: ze zien er namelijk stuk voor stuk uit om je tanden in te zetten. Yummie yummie! Krossener Straße 12, Friedrichshain, 10245 Berlin Meer informatie vind je op: http://www.cupcakeberlin.de/

Homemade sushi


dinsdag 18 januari 2011

Pasta met zeevruchten



Gisteren heb ik prachtige vis gehaald: gamba's, grote vongoles en paarse octopus. Ik ging namelijk spaghetti met zeevruchten maken. Ik leerde dat garnalen grijs zijn en pas roze worden nadat ze gekookt of gebakken zijn, hetzelfde geldt voor kreeft (dat wist ik dus echt niet). Ik koos dus voor grijze gamba's omdat dit de meest verse zijn die je maar kunt krijgen. Verder heb ik spaghetti, rode pepers, bladpeterselie, witte wijn, uien, knoflook en olie gebruikt. Hij was iets pittiger uitgevallen dan gepland, maar lekker was ie wel! Hierbij meteen wat foto's (gemaakt met mijn gewone kleine camera, dus de kwaliteit is niet geweldig).


vrijdag 14 januari 2011

Verse pasta met verse vega tomatensaus



Afgelopen donderdag had ik zin om uitgebreid te koken. Ik heb verse pasta gemaakt (tagliatelle) met verse vegetarische tomatensaus en als voorafje een portobello paddenstoel (een soort reuze champignon) gevuld met pesto, tomaat, basilicum en buffelmozarella! Het kost een beetje tijd maar dan eet je natuurlijk ook wel superlekker!

Wat heb je nodig: rijpe roma tomaten (ontveld en fijngemaakt), rode uit, rode peper, verse basilicumblaadjes, verse knoflook (dit is geen gewone knoflookbol maar heet echt verse knoflook, er zitten maar een paar teentjes in die bol), verse oregano (van een plantje), balsamicoazijn, peper en zout. Tijdens het opdienen nog een stuk Parmezaanse kaas geraspt om eroverheen te strooien. Voor de pasta heb je slechts bloem (typo ‘00’), eieren, olijfolie en melk (1el) nodig. Voor de gevulde portobello’s: portobello’s, (buffel)mozarella, tomaat in kleine blokjes gesneden zonder al te veel vocht, wat gescheurde basilicumblaadjes, goede pesto en wat peper en zout.
Kortom: probeer het een keertje want het is echt smullen! Let op: om zelf pasta te maken heb je wel een pastamachine nodig en een recept voor verse pasta.



woensdag 12 januari 2011

Kikkererwtensalade met tomaat & koriander


Ik heb dit recept een paar keer gemaakt tijdens mijn verblijf in Spanje (ik heb vier maanden in Spanje gewoond vorig jaar) en vind het zelf erg lekker. Daarbij is het ook nog eens gezond, dus dat zijn twee vliegen in een klap!

Wat heb je nodig? Kikkererwten, linzen, cherry tomaten, koriander, olijfolie, chili olie (als je van pittig houdt), zout en peper. Koriander fijn snijden en cherry tomaatjes halveren. Nou ja, verder is het eigenlijk een kwestie van dit alles door elkaar gooien en even omscheppen. Eet smakelijk! PS. ik geef toe dat de kleur van linzen er niet heel smakelijk uitziet, maar geloof me, het is heerlijk!